Winter Golf

Oke, de winter in de Costa del Sol is dan wel zachter dan in het Noorden van Europa maar ook hier hebben we in de wintermaanden rekening te houden met andere weersomstandigheden zoals temperatuur, wind en misschien wat regen. Maar gelukkig kunnen we het hoofdstuk „sneeuw” achterwege laten. Maar wat voor een effect heeft deze veranderende omstandigheden op uw lichaam en op de bal?

Zoals altijd, maar zeker op de koudere dagen beginnen we met een goede warming-up. Probeer hier wat extra tijd voor te nemen. Om warm te blijven is het misschien een idee, indien mogelijk, om eens geen buggy te nemen maar te lopen met een trolley of een kleine tas? ook goed om in beweging te blijven en voor de conditie. We moeten ’s winters toch een keer die overheerlijke stamppotjes met worst verbranden!

Zon is soms vervelend…

U kent het wel; U staat op de 1e tee en kijkt tegen de laagstaande zon in. U probeert toch zo goed mogelijk de bal van uw medespeler te volgen maar u raakt deze helaas kwijt. U zult de bal altijd, hoe dan ook, tegen de zon in uit het oog verliezen. Het enige wat u kunt doen is inschatten waar de bal neerkomt wanneer de bal het hart van de zon heeft bereikt. En…. sorry, maar u moet deze vaak iets dichterbij zoeken dan u denkt.

Vliegt een koude bal minder ver?

Ja, de bal vliegt minder ver maar de gedachte is vaak dat door de luchtvochtigheid, die stijgt bij de temperatuurdaling in de herfst, de bal minder ver zal vliegen. Echter dit is niet de oorzaak. Het klopt wel dat de bal minder ver vliegt als het kouder is. De elasticiteit van de bal wordt minder bij koude waardoor de bal langzamer van het clubblad komt. Een oplossing zou kunnen zijn: speel met een zachtere bal en hou een reserve bal in uw warme broekzak.

Gekleurde bal bij slechter weer

In het verleden werden gekleurde golfballen alleen maar op de driving range gebruikt of je had van die knoertharde ballen waar je absoluut geen gevoel mee had. In de loop der jaren hebben de fabrikanten onderzoek gedaan en zijn zij tot de conclusie gekomen dat gele golfballen twee keer beter te zien zijn in de lucht dan witte ballen. Door dit resultaat zijn de grote merken hun premium ballen ook in een kleur gaan produceren. Dus misschien toch een idee om eens een gekleurde bal te proberen op de donkere dagen of aan het einde van de daglicht.

Zorg voor een schone uitrusting

Voordat u uw slag gaat maken zorg dan dat uw clubblad schoon is. We maken allemaal wel eens een oefenswing en dan kan er nat gras, modder en/of zand achterblijven. Al deze factoren veroorzaken verlies van afstand en controle. Zorg ook goed voor uw schoeisel. Indien deze wat vochtig zijn zorg dat deze op een goed geventileerde plaats staan en niet in uw golftas blijven o.d. U wilt toch ook dat deze waterdicht blijven?

Natte bunker

Wat ik vaak zie gebeuren is dat veel golfers in een natte bunker harder gaan slaan. Doe dit vooral niet! Maak uw gebruikelijke swing tempo en pas uw techniek niet verder aan. Probeer wel iets dichter voor de bal in het zand te slaan omdat de weerstand van het zand groter zal zijn dan als het zand droog is.

Putten

Helaas worden de greens in de winter ook vaak langzamer maar ga hier ook nooit harder slaan maar maak een langere achterzwaai, blijf de pendule beweging gebruiken. En zoals altijd; zorg dat de put niet te kort blijft, mocht je deze missen dan altijd voorbij de hole.

Maak u tijdens de wintermaanden niet druk om uw score, ga er niet vanuit dat u in uw handicap speelt, dat komt wel weer in het voorjaar. Geniet vooral in de wintermaanden dat u buiten kunt zijn.

 

Hele fijne feestdagen en tot ziens in 2020


«   »