Maak het uzelf makkelijker

Een zeer populaire club en tegenwoordig wel in ieders tas te vinden is een hybride. Dit is ook niet zo gek. De hybride, weliswaar geen wonderclub, maar is voor ons ieder vaak een succesvolle club als we ons in een moeilijke situatie in de baan begeven. Mocht u deze club nog niet in uw tas hebben zitten dan zou ik u willen adviseren om u er toch eens in te verdiepen.

DNA van de Hybride

In het verleden konden we spelen tot en met de houten 5. Later zijn er de houten 7 en 9 bijgekomen om in lastige situaties zoals in de rough toch nog grotere afstanden te kunnen overbruggen. Voor meer speelgemak en afstand zijn de producenten later de hybrides gaan ontwikkelen. Zowel de recreatieve speler als de betere speler zijn deze club gaan waarderen. Hybrides, ook wel rescue of trouble shooter genoemd lijken veel op een „houten” echter het clubhoofd is wat kleiner maar weer groter dan een ijzer. De hybride heeft een bredere zool zodat het zwaartepunt lager ligt en de shaft is iets korter waardoor we de club beter onder controle kunnen houden en een hogere balvlucht genereren.

Uw bal helaas in het hoge gras... wat nu?

Helaas hebben we allemaal deze ervaring; Onze bal ligt niet daar, waar we zo graag zouden willen. Nee helaas, we liggen naast de fairway in het hoge gras en hebben nog een lange weg te gaan naar de green. Wat nu? Misschien dat u denkt om een ijzer te pakken, maar een ijzer zal weerstand bieden door het hoge gras omdat het clubblad wat rechtop staat. U heeft echter nog een behoorlijk afstand te overbruggen en daardoor zult u waarschijnlijk harder gaan slaan en ja dat werkt altijd averechts! IJzer….beter vergeten.

Dan hebben we nog de optie om een wood uit de tas te halen. Oke, de weerstand zal iets minder zijn dan bij de ijzer maar het clubhoofd is te groot en remt af. De wood heeft ook een langere shaft dan de hybride waardoor het lastiger is om de bal goed te raken. Dus geen gestuntel meer, ga voor de hybride!

Maar ook op de fairway…

…Is dit een fantastische club. U heeft een geweldige afslag gemaakt maar u heeft nog een lange weg te gaan naar de green. U bent dan waarschijnlijk niet de enige die niet staat te popelen om een ijzeren 3 uit de tas te halen. Voor de meeste golfers geldt dat men niet genoeg club head speed kan produceren om voldoende hoogte te genereren met een ijzeren 3. En nu ook weer, we gaan harder slaan. Pak maar de hybride uit de tas!

Hoe gebruiken we nu deze club? Standaard is het belangrijkste dat u de hybride slaat zoals u een ijzer slaat, dus zeker niet als een wood. De positie van de bal is meer in het midden en u raakt dus de bal meer in de neerwaartse beweging.  Voor een goede balans houd u het gewicht op beide voeten, u mag eventueel iets breder gaan staan om uw gewichtsverplaatsing te verbeteren.

Wat is voor u een goede hybride

Laat u vooral goed adviseren bij de aanschaf van een hybride. De keuze  is afhankelijk van diverse factoren; shaft, loft, uw swingsnelheid en de balvlucht. Zeker de shaft is zeer belangrijk. Het zou mooi zijn als u een type hybride kunt uitproberen met verschillende typen shafts zodat u duidelijk het verschil voelt. Ook moet de club passen bij de overige clubs in uw tas qua samenstelling.

Ik denk dat iedereen 1 of meerder hybrides in zijn tas zou moeten hebben. Tuurlijk kan het ook zonder, maar waarom zou u het uzelf moeilijker maken dan nodig?


«   »