Toegegeven, je werkt je niet in het zweet zoals in de sportschool, maar golf behoort tot de gezondste activiteiten die er bestaan. Door te golfen zit je een stuk lekkerder in je vel en op langere termijn helpt het vaak om je levensduur te verlengen.
Tijdens een golfronde zit je op 30 tot 70 procent van je maximale hartslag. Dit heet laag tot gemiddeld intensieve training en heeft allerlei positieve effecten op het lichaam en de hersenen.
Enkele voorbeelden:
- Verminderd risico op hart- en vaatziekten
- Efficiënte vetverbranding
- Betere conditie
- Sterkere been- en rompspieren
- Sterker skelet en sterkere gewrichten
- Beter concentratievermogen
- Beter evenwicht en coördinatievermogen
- Goed voor het humeur
- Positieve psychosociale effecten door samenzijn en sociale contacten
Statistieken tonen aan dat mensen in Noord-Europa meer dan ooit fitnessen, maar ook steeds meer stilzitten. Vaak gaat het om meer dan acht uur per dag. Bovendien zitten jongeren meer stil dan ouderen. Ons gedrag vertoont dus een duidelijke trend. Langdurig stilzitten en een gebrek aan dagelijkse beweging leiden tot gezondheidsrisico’s die je levensduur kunnen verkorten. De mens is gebouwd om actief te zijn in de buitenlucht. Maar zoals gebleken is er een goede oplossing voor dit probleem: golf.
In het Scandinavian Journal of Medicine and Science in Sports staat dat golfers gemiddeld vijf jaar langer leven dan niet-golfers. Als dat geen bewijs is. Maar hoe zit dit precies?
Uit onderzoek aan de Zweedse School voor Sport- en Gezondheidswetenschappen (GIH) blijkt dat een golfer tijdens een gemiddelde ronde van 18 holes 11.000 tot 16.500 stappen zet en 6 tot 12 kilometer wandelt. Deze laag tot gemiddeld intensieve activiteit bevordert je gezondheid op verschillende manieren, onder andere door een hogere energieomzetting, een lagere bloeddruk, een groter gevoel van welzijn en op lange termijn een verminderd risico op hart- en vaatziekten.
Met name bepaalde groepen hebben er baat bij om regelmatig te golfen. Denk aan mensen met gewrichtsklachten, hoge bloeddruk, ouderdomsdiabetes, hart- en vaatziekten en overgewicht. Je energieomzetting stijgt naarmate de baan langer en heuvelachtiger is en je zelf je tas draagt.
Maar golf heeft niet alleen een heilzame invloed op het lichaam. Het is ook goed voor de geest. Beweging nemen in een omgeving met veel groen en natuur is goed voor je mentale gezondheid. Je ontspant je beter en voelt minder stress. Fysieke activiteit stimuleert bovendien de productie van endorfine, het natuurlijke gelukshormoon. De bovenvermelde studie van het Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports bevestigt de positieve effecten van golf op je geestelijk welzijn, in het bijzonder verminderde stress en een betere levenskwaliteit.
De fysieke activiteit beïnvloedt ook je slaap op een positieve manier. Beweging nemen bevordert de duur en de kwaliteit van je nachtrust en reduceert slapeloosheid. Deze stelling wordt bevestigd door het Journal of Clinical Sleep Medicine, dat ook vaststelt dat mensen die regelmatig sporten beter slapen dan mensen met een stilzittend leven.
Tot slot is golf uiteraard goed voor je gemoed, ook als je wakker bent. Na een goede nachtrust ben je alert, maar golf is ook een geestelijk stimulerende sport die concentratie, strategisch denken en een probleemoplossend vermogen vereist. Het is hersengymnastiek voor je geheugen, aandacht en besluitvorming – kortom een uitstekende manier om je geest gezond te houden.