Heeft U de putter die bij u past?

Gepubliceerd op 10 oktober 2019 11:43

Wanneer u als golfer een mooie score neerzet, beseft u dan dat u de helft van uw slagen met de putter heeft gemaakt? Op de green kunt u dus op scoren! Helaas nemen velen onder ons dit onderdeel niet serieus genoeg. Echt waar, ook professionele golfers besteden nog steeds uren op de oefen green. Maar ook verbaasd het mij dat veel mensen zo een paar honderd euro uitgeven aan een driver en vaak 50 euro voor een putter al te veel vinden. Maar weet u met wat voor soort putter u speelt en wat voor verschillende modellen er op de markt zijn?

We kennen allemaal wel de putter van vroeger; er was één simpele vorm waarin de shaft in de hiel was verwerkt. De bekende merken hebben in de ontwikkeling van putters gezocht naar de perfecte combinatie van gevoel en gewicht waarbij de technische mogelijkheden in balans zijn, en natuurlijk niet te vergeten het uiterlijk, want we lopen toch allemaal warm voor een mooi uitziende putter. Dit heeft enorm veel soorten en maten putters opgeleverd. Ik zal hieronder proberen uit te leggen wat de verschillen zijn tussen de meest voorkomende modellen.

Verschil in gewicht

Als eerste richten we ons op het verschil in gewichtsverdeling. Hierin  zijn twee soorten te noemen; de „faced balanced” putter en de „ toe hang” putter. Als u uw putter op de vingers laat balanceren zal het blad bij een faced balanced putter volledig in balans zijn en staat het slagvak horizontaal doordat het gewicht in het midden is geplaatst.( foto1). Is uw putting stroke doorgaans in een rechte lijn naar achter en een rechte lijn door de bal naar voren dan zou dit een geschikte putter voor u kunnen zijn. Tevens voelt deze putter zeer stabiel maar volgens de betere golfer brengt dit minder gevoel met zich mee.

Bij een toe hang putter zal het slagvak naar beneden wijzen (foto 2) doordat er meer gewicht in de punt van de putter aanwezig is. Meer dan de helft onder ons hebben een ovalere put beweging, dus niet in een rechte lijn. De toe hang putter roteert en hierbij zal de kans groter zijn dat het clubblad recht de bal raakt. Als u de juiste putting stroke en putter op elkaar afstemt heeft u de eerste stap gemaakt naar de putter die bij u past.

Verschil in vorm

De simpele vorm van vroeger heeft dus plaats gemaakt voor een tal van, ook hele mooie, modellen. Grofweg kunnen we deze verdelen in de doorgaans zwaardere Mallet putter en de simpelere Blade putter. De vergevingsgezinde Mallet putter is halfrond van vorm en heeft een grote platte onderkant. De blade putter is daarentegen eenvoudiger van design en heeft meer rechte hoeken en een smalle onderkant. De Mallet putter heeft stabiliteit als groot voordeel en de Blade is misschien makkelijker te richten en geeft u meer gevoel maar u moet de bal wel perfect raken.

 Materiaal van het slagvak

Uit welk soort slagvak heeft u de keuze? Nou, tegenwoordig is de keuze reuze. Een slagvak uit één geheel of een slagvak met inzetstuk van staal, nikkel, rubber of aluminium. Het type slagvak bepaalt het gevoel en natuurlijk het geluid bij impact van de golfbal. Is uw put altijd iets te kort? denk dan bij de aankoop van een volgende putter eens aan een ander slagvak bijvoorbeeld van staal. Of altijd de put voorbij? denk dan eens aan rubber. Maar ook de snelheid van de green is tevens een factor bij het bepalen van de keuze van putter.

Ga deze verschillende types eens rustig uitproberen en ervaar waar u het beste gevoel bij heeft. Of beter nog; Laat u door een PGA Professional fitten, zij kunnen u van goed advies voorzien zodat u de juiste keuze kunt maken naar een passende putter zodat u nog beter kunt scoren! Succes.


«