De Bunkerslag

De Bunkerslag

De meesten onder ons herkennen het wel; Oh nee, niet in de bunker. Zodra we beseffen dat de bal in de bunker is geëindigd gaan onze seinen op rood. Voor veel golfers is de bunker één van de minst favoriete plekken op de golfbaan en we proberen dan ook te voorkomen dat we in de bunker slaan. Maar waarom hebben we zoveel moeite met de bunkerslag? is dit omdat het een andere swing betreft dan in de baan of is het een mentaal probleem? Doordat al onze seinen op rood springen gaan we dusdanig verkrampen waardoor we niet meer in staat zijn om een „normale” golfswing te maken terwijl dit in de bunker van cruciaal belang is. Dus we gaan totaal iets anders doen dan wat we gewend zijn. Voor de bunkerslag is het dan ook zeer belangrijk dat u de juiste techniek beheerst en vooral vertrouwen heeft in uw swing.

Type bunkers

De golfbaan kent twee type bunkers; Fairway bunkers en de veelal diepere green-side bunkers. Omdat er vanuit een fairway bunker nog een bepaalde afstand overbrugt dient te worden naar de green is het doel van deze bunkerslag om met de juist gekozen club de bal te raken, en niet het zand. Bij een green-side bunker heeft u hoogte nodig en wilt u precies het tegenovergestelde bereiken namelijk het vermijden van contact van het clubblad met de bal door eerst het zand te raken.

Welke club in de bunker?

Tijdens de golflessen krijgt men vaak aangeleerd dat de Sand Wedge de ideale club is voor green-side bunkerslagen, waar u in de regel hoogte nodig heeft om uit de bunker te geraken. Waarschijnlijk bent u ook zo begonnen. Dit is over het algemeen ook een erg fijne club om vanuit de bunker te slaan, maar het is zeker niet verplicht om deze te gebruiken. Mocht u bijvoorbeeld meer hoogte nodig hebben of het zand is nat of hard dan kunt u een lob wedge gebruiken. De clubkeuze voor een fairway bunker is anders. Omdat u in een fairway bunker nog een bepaalde langere afstand dient te overbruggen naar de green en meestal niet de hoogte nodig heeft, zou ik eerder kiezen voor een ijzer 7 of zelfs de hybride. Natuurlijk moet de bunker en de positie van de bal hier zich wel voor lenen.

De techniek van de bunkerslag

Uiteraard is de techniek deels afhankelijk van de afstand tot de hole. Bij een korte afstand, vaak in een greenside bunker, slaat u de bal hoger met een steilere balvlucht, zodat deze minder ver rolt op de green. Zorg dat u stevig in het zand staat, zodat u niet wegzakt tijdens het slaan. U zet het slagvak open bij de slag en slaat bij het raken van de bal tevens voor de bal wat zand mee. Voor wat betreft de afstand moet u ook altijd maar in uw hoofd houden dat de bal beter een paar meter te ver kan rollen, dan dat de bal niet uit de bunker gaat, dus houdt hier rekening bij het slaan van de bal. Bij een fairway bunker zou ik uw voeten niet ingraven in het zand, iets harder knijpen in uw grip en een swing maken zoals u normaliter in de fairway zou doen.

Oefenen van de bunkerslag

De beste bunker faciliteiten die ik u kan aanraden om te oefenen, uit eigen ervaring, is in Port St. Lucie training Center, Florida USA. Oke… niet om de hoek maar mocht u in de buurt zijn, zeker de moeite waard. Men heeft hier 7 bunkers  gecreëerd met allen een verschillend soort zand, zelfs geïmporteerd uit Australie & Schotland, waaruit u in alle mogelijke omstandigheden kunt oefenen.

Maar hier in het mooie Spanje kunt u natuurlijk ook oefenen. Neem uw normale set-up positie in en ga een paar keer zonder bal de golf swing oefenen. Raak hierbij het zand in de golf swing. Feitelijk slaat u het zand uit de bunker zodat de bal mee gaat. Begin aan de lage kant van de bunker en ga daarna pas voor een hogere rand staan. U kunt daarbij dan ook oefenen om uw slagvlak ‘open’ te zetten. Hetgeen zorgt voor een steilere balvlucht en minder rol op de green.

Kortom……Durf de bal te slaan

Van cruciaal belang in de bunker, is dat u DURFT een volledige swing te maken. Maak een voorwaartse beweging, door het zand heen zodat de bal voldoende snelheid heeft om de bunker uit te komen en maak uw swing af! U moet vooral niet bang zijn dat de bal te hard zal gaan, dit geeft alleen maar problemen. Voorwaarts bewegen dus, uw gewone swing, voldoende gewichtsverplaatsing en met veel durf. De vertraging van het zand zorgt ervoor dat de bal minder ver gaat dan u verwacht. Geef uzelf het vertrouwen dat u elke bal uit de bunker krijgt. Op het moment dat u zeker weet dat de bal er uit zal gaan, loopt u een stuk rustiger de bunker in: minder verkramping dus en u zult merken dat de bunkerslag helemaal niet zo moeilijk is.


«   »