Heeft u nog grip op uw grips?

Heeft u nog grip op uw grips?

Volgens de regels van de R&A en USGA moet een grip uit materiaal bestaan dat de speler een vaste greep biedt. De grip moet op de shaft vastzitten en een rechte en vlakke vorm hebben. De grip moet helemaal tot het uiteinde van de shaft gaan en mag niet de vorm van de hand volgen. 

Het belang van een goede grip wordt door veel mensen onderschat en men wacht meestal te lang om deze te vervangen. Maar wees eens eerlijk, hoe vaak vervangt u de grips van de clubs? En vervangt u dan de hele set tegelijk of alleen de grips waarvan u denkt dat deze voldoende zijn versleten? Ik ben van mening dat je alle grips tegelijk moet vervangen, zowel van de ijzers als van de houten. De putter is natuurlijk een geval apart. Een fanatieke golfer, zoals u, zal deze elk jaar vervangen, vaak aan het begin van het seizoen. Een nieuwe grip betekent heel veel voor uw techniek. Als een grip versleten raakt, wordt hij meestal ook glibberig. U gaat dan uw club krampachtig vasthouden, tot het wit op uw knokkels, en dit zal invloed hebben op de swing. U kunt zich voorstellen dat de elementen die de kleefkracht beïnvloeden zoals zweet, weerelementen, vet en vuil, zeker in de Costa del Sol, veelvuldig aanwezig zijn. Ontdekt u scheurtjes in uw grips of zijn ze heel erg hard geworden? Dan zijn ze toch echt aan vervanging toe…

 Maar welke grips zijn geschikt voor u?

 Hoe weet u welke grips geschikt zijn voor u? Dat is natuurlijk een kwestie van gevoel. Velen verkiezen een licht kleverige grip die zekerheid biedt, waardoor u meer vrijheid heeft bij de swing. Heeft u ooit stilgestaan bij de dikte van de grips? Het kan geen kwaad om bij vervanging van de grips te controleren of u met de juiste dikte speelt maar dit is echter een vraag aan uw pro. Vaak spelen mensen met te dikke of te dunne grips wat ook weer de swing beïnvloed. Indien de grip te dun is kost het kracht om de club goed vast te houden tijdens de swing en is de kans op een ‘hoek’ groter i.v.m. een overdreven draaibeweging van de polsen op het moment dat de bal geraakt wordt. Het omgekeerde kan ook het geval zijn: bij een te dikke grip is het moeilijk om de juiste polsbeweging te maken met als gevolg dat de bal afwijkt naar rechts. Met een perfecte grip ligt de club als een „vulpen” in de hand. De juiste grip dikte wordt bepaald door de grootte van de handen, lengte en dikte van de vingers. Om de juiste dikte te vinden meten we gewoon de lengte van uw linkerhand vanaf de pols tot de top van de middelvinger. Vervolgens bepalen we aan de hand van enkele modellen welke grip bij u past. Er is een enorm diversiteit aan grips verkrijgbaar in maat, kleur en materiaal zoals van zuiver rubber, gecombineerd rubber en zogenoemde cord, half-cord of quarter-cord. En natuurlijk zijn er heren en dames grips maar er is er altijd een die geschikt is voor u.

Wellicht een punt van aandacht bij de volgende keer dat u uw  golfgrips laat vervangen? 

 Geen vertrouwen meer op de greens……..?

………. probeert u dan eens een nieuwe puttergrip. De kans is groot dat u profijt heeft bij een andere vorm of dikte en… natuurlijk goedkoper dan gelijk een nieuwe putter aanschaffen. Het kiezen van een nieuwe puttergrip is niet makkelijk en zeer persoonlijk en er zijn eindeloos veel mogelijkheden.

Een goede putter stroke wordt doorgaans getypeerd door rustige armen, waarbij het bovenlichaam de beweging leidt. De puttergrip moet u een stabiel en comfortabel gevoel geven zodat u met maximaal vertrouwen een goede stroke kunt maken. Maar waarom zijn er zo veel spelers die voor een dikkere grip kiezen? Een dikke grip zorgt ervoor dat u minder makkelijk knijpt in de grip en zo (deels) de handen uitschakelt. Hoe dikker de grip, hoe meer u het bovenlichaam moet gebruiken. 

Golfers die last hebben van de „yips" kiezen ook vaak voor een dikkere grip. Maar misschien heeft u geen problemen om hun polsen stil te houden. Het nadeel van actieve polsen is dat het de kans vergroot dat het clubhoofd bij impact niet loodrecht op de bal en op het doel gericht is. Heeft u juist een stroke waarbij u wel een beroep doet op de polsen dan is een standaard grip beter. 

Wilt u lang plezier houden van uw grips was deze dan van tijd tot tijd af met water en gewoon afwasmiddel en een schuursponsje. Zo zijn ze prima schoon te maken. En wanneer u in de regen heeft gespeeld, laat de clubs dan rechtop drogen met het clubhoofd omhoog.

O ja… Stop nooit een tee in dat gaatje boven op de grip aan het uiteinde van de shaft. Dan krijg je roestvorming aan de binnenkant van de shaft en andere ellende.

 


«   »