Terug naar de basis.

Terug naar de Basis

Zoals vermeld in mijn vorig artikel en wat u als golfer zult beamen; golf is een zeer technische sport. De gemiddelde speler zal altijd blijven streven om zijn/haar techniek te verbeteren (weet u nog; die verslaving) maar de basis wordt helaas vaak vergeten; DE GRIP.

Daarom is het hebben van een goede grip van groot belang voor zowel beginners als voor Tourspelers omdat de handen het clubblad naar de bal sturen. Doordat beide handen als geheel moeten dienen tijdens de swing, zal ik in eerste instantie een neutrale grip aanraden. Met een neutrale grip wordt de club een verlengstuk van uw handen. Is de grip goed dan kunt u de bal goed en consistent raken. Is uw grip niet goed dan wordt het een kwestie van geluk om de bal goed te raken en tja… het balletje gaat niet vanzelf de hole in….Misschien een beetje saai maar oh zo belangrijk; we gaan vandaag terug naar de basis.

Onderstaand zal ik u proberen de basis van en goede neutrale grip uit te leggen.

1. Zet uw golfclub in de juiste stand

Op vrijwel alle grips van golfclubs staan letters of strepen. Waarschijnlijk ook op die van u. Dit is om te zorgen dat u makkelijker kunt zien of het blad goed staat. Hier bedoel ik mee dat het blad haaks op het doel moet staan. Dit is essentieel, anders zou u met de perfecte grip nog een verkeerde bal kunnen slaan.

2. Pak uw club met de linkerhand vast

Het is nu de bedoeling dat de club met de linkerhand wordt gepakt. Uw linkerduim moet niet recht op de club staan maar een tikje op de rechterkant van de grip. Een goede controle is dat u kan zien dat de „V” gevormd wordt door de linker duim en linker wijsvinger en naar de rechter schouder wijst. Of als u de club recht omhoog tilt zijn er 2-3 knokkels zichtbaar van de linkerhand.

3. Sluit de rechterhand aan op de linkerhand

Er zijn 3 verschillende opties om uw rechterhand te plaatsen; De Overlap, de Interlock en de Baseball. De keuze die wordt gemaakt is zeer afhankelijk van lichaamsbouw en grootte van de handen. Dit is een zeer belangrijke beslissing die u het beste in overleg kunt maken met uw PGA Pro. Bij alle 3 de opties is het de bedoeling dat de rechter duim iets aan de linkerkant van de grip staat. Ook de „V” van de rechterhand dient naar de rechter schouder te wijzen.

4. De juiste grip pressure

De grootste fout die men maakt is vaak dat er te hard wordt geknepen in de grip. Ik kom veel mensen tegen die denken dat zij verder kunnen slaan door hard te slaan. Men gaat dan harder in de club knijpen om extra kracht bij te zetten. Dit werkt echter averechts. Maximale snelheid overbrengen naar de club, de manier om ver te slaan, lukt niet als je in de club knijpt. Er wordt dan te veel spanning opgebouwd waardoor de mooie, vloeiende swing praktisch onmogelijk wordt en leidt juist tot veel lengte verlies. Elke golfer wil toch verder slaan! Probeer maar eens een bal te gooien waarin u te hard knijpt in de bal! Dit heeft hetzelfde effect. Een goede test is om de club horizontaal te houden en dat uw medespeler zonder moeite deze uit uw handen kan trekken. Zo zacht mag u in de grip knijpen!

Als u de juiste grip eenmaal onder de knie heeft, heeft u een goede basis om een goede golfer te worden. Dus checkt u de volgende keer als u naar de driving range gaat of u golfgrip nog correct is? Dan kunnen we volgende maand naar de volgende stap.

 

 


«   »